Reklama

reklama

klub Trójki

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
klub Trójki

O węgierskiej historii, smakach, zapachach, polsko-węgierskich relacjach rozmawiamy dziś z Krzysztofem Vargą, autorem niezwykłej książki "podróżniczej" "Gulasz z turula"

 O węgierskiej historii, smakach, zapachach, polsko-węgierskich relacjach rozmawiamy dziś z Krzysztofem Vargą, autorem niezwykłej książki "podróżniczej" "Gulasz z turula".

   "Jest to książka niezwykle smakowita i właśnie zmysł smaku jest tutaj jednym z głównych bohaterów.(...) O ile nie potrafi sobie Varga przypomnieć wielu szczegółów, o ile nie pamięta dokładnie wyglądu swoich Węgierskich przodków, o tyle nie zapomni nigdy smaków i zapachów swojego dzieciństwa.  Tytuły rozdziałów to potrawy -  otrzymujemy na przykład smalec z Kossutha (rozdział opowiadający o ostatnim węgierskim zrywie rewolucyjnym z 2006 roku – to najbardziej reportażowy, gazetowy fragment książki), salami ze świętego Stefana (tutaj chociażby opowieść o niemożności ucieczki z Węgier, o narodowej księgarni czy Domu Węgrów) czy paprykarz z Kadara -otwierająca książkę historia o mitologicznym ptaku symbolizującym Węgry, tytułowym turulu".
Zapraszam

Dariusz Bugalski

Polecane