"Uratować karpia" (Reportaż/Trójka)
Uratować karpia od cierpienia
Tradycja jedzenia karpia w Wigilię Bożego Narodzenia powstała w PRL-u. W tym okresie była to jedyna świeża ryba, którą można było kupić przed świętami. I tak zostało.
zdjęcie ilustracyjne
Foto: shutterstock
Dodaj do playlisty
Żywe karpie masowo pojawiają się na przedświątecznych stoiskach do dziś. Ryby są transportowane w strasznych warunkach, duszą się, gniotą i ledwo żywe są przynoszone do naszych domów w foliowych torebkach. Po co? Czy cierpienie ryb jest potrzebne?
Zapraszamy do wysłuchania audycji.
***
Posłuchaj także innych reportaży emitowanych w Trójce >>>
***
Tytuł audycji: Reportaż w Trójce
Tytuł reportażu: "Uratować karpia"
Autor reportażu: Ewelina Karpacz-Oboładze i Antoni Rokicki
Data emisji: 19.12.2018
Godzina emisji: 18.44