Łazienka czy kuchnia, gdzie kryją się groźne dla nas bakterie?
2018-11-28, 09:11 | aktualizacja 2018-11-28, 19:11
– Tam, gdzie znajduje się jedzenie, a więc w kuchni. Może być ona także siedliskiem grzybów, czyli pleśni – zaznacza dr Tomasz Rożek.
Posłuchaj
– Z pewnością brudna gąbka do mycia naczyń jest siedliskiem wielu bakterii, podobnie jak brudny zlew czy kuchenka na której gotujemy, zwłaszcza jeśli coś nam wykipi i tam zostaje… – dodaje ekspert.
Jednak miejscem szczególnym, jeśli chodzi o długotrwały kontakt z jedzeniem jest lodówka. Jeśli jest zaniedbana i pełna bałaganu to może to być kłopotliwe dla naszego zdrowia. Jak zatem powinniśmy przechowywać żywność w lodówce, żeby groźne dla nas bakterie i grzyby nie miały z nią kontaktu? Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji.
***
Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 28.11.2018
Godzina emisji: 7.14
kb/gs