Dlaczego mięso ryby szybko się psuje? (Pytania z kosmosu/Trójka)
Dlaczego ryby psują się szybciej niż inne mięsa?
2018-11-08, 09:11 | aktualizacja 2018-11-08, 09:11
– My mówiąc "psuje się", mamy na myśli to, że ono zaczyna dziwnie pachnieć. To wcale nie oznacza, że jest trujące – zaznacza dr Tomasz Rożek.
Posłuchaj
Dodaj do playlisty
– Ryby psują się szybciej dlatego, że są one zmiennocieplne i funkcjonują w środowisku o dużo niższych temperaturach, niż to, w którym my funkcjonujemy. Bakterie w wyższych temperaturach działają szybciej. Za tzw. psucie się mięsa odpowiadają też enzymy – zaznacza ekspert.
Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania.
***
Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 8.11.2018
Godzina emisji: 7.15
kw