Dlaczego ryby psują się szybciej niż inne mięsa?

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Dlaczego ryby psują się szybciej niż inne mięsa?
Zdjęcie ilustracyjne Foto: shutterstock.com/Chirawan Thaiprasansap

– My mówiąc "psuje się", mamy na myśli to, że ono zaczyna dziwnie pachnieć. To wcale nie oznacza, że jest trujące – zaznacza dr Tomasz Rożek. 

Posłuchaj

Dlaczego mięso ryby szybko się psuje? (Pytania z kosmosu/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

– Ryby psują się szybciej dlatego, że są one zmiennocieplne i funkcjonują w środowisku o dużo niższych temperaturach, niż to, w którym my funkcjonujemy. Bakterie w wyższych temperaturach działają szybciej. Za tzw. psucie się mięsa odpowiadają też enzymy – zaznacza ekspert. 

Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania. 

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz RożekMarcin Łukawski 
Data emisji: 8.11.2018
Godzina emisji: 7.15

kw

Polecane