Jaka przyszłość czeka hodowle zwierząt?

"Uciekniemy od absurdu hodowli całej kury po to tylko, by zjeść pierś lub skrzydło, poprzez rozwijanie tych części oddzielnie." Te słowa opublikowano w… 1931 roku! Ich autorem jest Winston Churchill.

Jaka przyszłość czeka hodowle zwierząt?

Zdjęcie ilustracyjne

Foto: David Tadevosian/Shutterstock.com

Czym jest "czyste mięso"? (Klub Trójki)
+
Dodaj do playlisty
+

Okładka książki Paula Shapiro "Czyste mięso" Okładka książki Paula Shapiro "Czyste mięso"

Legendarny brytyjski premier mówił: "To nowe pożywienie będzie praktycznie nieodróżnialne od produktów naturalnych, a zmiany będą zachodzić na tyle stopniowo, że wymkną sie obserwacji".

Słowa te znalazły się w eseju "Fifty Years Hence" ("Za pięćdziesiąt lat"). Czy będziemy patrzeć na dzisiejsze fermy przemysłowej hodowli zwierząt z podobnym przerażeniem i niedowierzaniem, z jakimi dziś patrzymy na niewolnictwo? I czy drogą do tej przemiany jest przemysłowe rolnictwo komórkowe, czyli hodowla nie zwierząt tylko mięsa z ich komórek?

– Jestem jak najbardziej za koncepcją czystego mięsa, tego hodowanego laboratoryjne. To może pozwolić w dużym stopniu ograniczyć cierpienie zwierząt. Stąd moje duże poparcie do czystego mięsa. Jeśli miałbym szansę je spróbować, to jak najbardziej bym to zrobił – mówi Maciej Otrębski z kampanii RoślinnieJemy.

Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: Klub Trójki
Prowadzi: Dariusz Bugalski
Goście: 
Adam Pluszka (redaktor opublikowanej właśnie książki Paula Shapiro "Czyste mięso"), Maciej Otrębski (Otwarte Klatki i kampania RoślinnieJemy)
Data emisji: 4.09.2018
Godzina emisji: 21.10

kw