Czy powinniśmy myć mięso przed jego przyrządzeniem?

– Mycie mięsa jest niepotrzebne, a może być nawet szkodliwe – mówi dr Tomasz Rożek. Dlaczego ekspert Trójki tak sądzi? 

Czy powinniśmy myć mięso przed jego przyrządzeniem?

Zdjęcie ilustracyjne

Foto: Pixabay.com

Czy mycie mięsa jest potrzebne? (Pytania z kosmosu/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

shutterstock_1136533181 jedzenie pudlo 1200.jpg
Czy w pojemnikach próżniowych mogą się zalęgnąć bakterie?

– Może być nie tyle szkodliwe dla samego mięsa, ale dla nas. Bakterie, których większość ginie w procesie obróbki termicznej, znajdują się na mięsie i to jest coś w miarę normalnego. Myjąc np. drób powodujemy, że bakterie pod wpływem wody rozpryskują się na okolice kuchennego zlewu. A tam mamy najczęściej deskę do krojenia, sztućce czy naczynia – wyjaśnia dr Rożek.  

Co wydarzyło się z mieszkańcami jednego z miast w Wielkiej Brytanii, którzy myli mięso przed jego przygotowaniem? Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji. 

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 25.07.2018
Godzina emisji: 7.18 

kw/ml