Czy mycie mięsa jest potrzebne? (Pytania z kosmosu/Trójka)
Czy powinniśmy myć mięso przed jego przyrządzeniem?
– Mycie mięsa jest niepotrzebne, a może być nawet szkodliwe – mówi dr Tomasz Rożek. Dlaczego ekspert Trójki tak sądzi?
Zdjęcie ilustracyjne
Foto: Pixabay.com
Dodaj do playlisty
– Może być nie tyle szkodliwe dla samego mięsa, ale dla nas. Bakterie, których większość ginie w procesie obróbki termicznej, znajdują się na mięsie i to jest coś w miarę normalnego. Myjąc np. drób powodujemy, że bakterie pod wpływem wody rozpryskują się na okolice kuchennego zlewu. A tam mamy najczęściej deskę do krojenia, sztućce czy naczynia – wyjaśnia dr Rożek.
Co wydarzyło się z mieszkańcami jednego z miast w Wielkiej Brytanii, którzy myli mięso przed jego przygotowaniem? Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji.
***
Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 25.07.2018
Godzina emisji: 7.18
kw/ml