Jak gotować, żeby nie marnować jedzenia?
2018-06-21, 19:06 | aktualizacja 2018-06-22, 20:06
Do śmietników na całym świecie trafia 1,3 miliarda ton żywności rocznie. Polacy produkują ponad 280 kg śmieci na osobę rocznie!
Posłuchaj
Sylwia Majcher, dziennikarka i blogerka, przekonuje, że resztki zamiast do kosza mogą trafić na talerze. Bohaterka reportażu wraz ze swoją rodziną gotuje dania z resztek. Planuje jadłospis i układa listę zakupów. Pomaga jej to ograniczyć kupowanie zbyt dużej ilości jedzenia, żeby później go nie wyrzucać.
– Byłam nauczona bardzo oszczędnego gotowania, wykorzystywania wszystkiego w kuchni i życia w zgodzie z naturą, bo moje babcie są z Wielkopolski. Jedna z nich przeżyła traumę wojenną i bardzo doceniała wszystko, co miała, i absolutnie niczego nie wyrzucała. Pamiętam taki widok babci w kuchni, która biorąc świeży bochenek chleba robiła znak krzyża. Wiedziała, co znaczy nie mieć tego pieczywa i szanowała je. Te wspomnienia były dla mnie siłą w kuchni. Wiedziałam, że jedzenie jest ważne, łączy i wokół niego tworzą się najlepsze historie – mówi Sylwia Majcher.
Jakie wskazówki dla wszystkich, którzy nie chcą marnować jedzenia, ma bohaterka reportażu? Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji.
***
Posłuchaj także innych reportaży emitowanych w Trójce >>>
***
Tytuł audycji: Reportaż w Trójce
Tytuł reportażu: "Gotuje i nie marnuje"
Autorka reportażu: Joanna Bogusławska
Data emisji: 21.06.2018
Godzina emisji: 18.43
ml/mk