Odżywiać ciało i duszę
2009-01-19, 00:01 | aktualizacja 2009-01-19, 00:01
Jako dorośli nie możemy już polegać na rodzicach w sprawach dotyczących jedzenia. Musimy sami o siebie zadbać. Czując głód wciąż nie wiemy co zjeść, ile zjeść, co jest dla nas dobre. Za to mamy coraz więcej produktów przetworzonych, problemy...
Jako dorośli nie możemy już polegać na rodzicach w sprawach dotyczących jedzenia. Musimy sami o siebie zadbać. Czując głód wciąż nie wiemy co zjeść, ile zjeść, co jest dla nas dobre. Za to mamy coraz więcej produktów przetworzonych, problemy z trawieniem i otyłych ludzi prawie pod każdą szerokością geograficzną. Jak świadomie odżywiać siebie, by dobrze się czuć we własnej skórze? Zapraszam na spotkanie z dr Michałem Mularczykiem, który kiedyś był grubasem, tuz po północy.
Grażyna Dobroń
Na Państwa prośbę podaję przepis na rosół wołowo-drobiowy (zupa na dwa dni dla czterech osób):
Do 4 litrów wrzącej wody dodać:
- 1/3 łyżki tymianku (lub kurkumy)
- 1/3 łyżki kminku
- 1/2 kg wołowiny lub cielęciny
Całość gotować 1,5 godziny.
Potem należy dodać:
- 4 lub 5 średnich pokrojonych marchewek
- 1 pietruszkę
- 2 duże całe cebule lub por i kawałek selera
- 3 pokrojone ząbki czosnku
- 1/2 łyżki imbiru
- łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu cayenne
- 1/2 kurczaka
- szczyptę bazylii
- mały pęczek zielonej pietruszki
- kilka liści selera i kopru (związanych w pęczek)
Gotować godzinę. Wyjąć mięso i jarzyny, uzupełnić zupę wrzątkiem, dodać szczyptę majeranku, kminku i pieprzu do smaku.
Inne przepisy mogą Państwo znaleźć w książkach:
A. Czelej, "Pięć przemian w diecie wegetariańskiej"
G. Diolosa, M. Kalmus, "Chiny, kuchnia, tajemnice medycyny"