Pyszny napój na upalne dni (A nuż, widelec/Trójka)
Lemoniada na upalne dni
– Bzianka to jest syrop z czarnego bzu. Może nie jest przyjemny w zapachu, ale jest bardzo smaczny i słodki – mówi Dawid Cocańczyk. Czy bzianka to dobry składnik do lemoniady?
Zdjęcie ilustracyjne
Foto: Shutterstock.com/Yolya Ilyasova
Dodaj do playlisty
– Taki czarny bez zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na całą noc, aby woda nabrała smaku. Następnego dnia cedzamy wszystko, dodajemy cukier i gotujemy przez dłuższy czas. Potem powstaje syrop, który możemy dodać do lemoniady – opowiada cukiernik.
O czym należy pamiętać przy zbieraniu czarnego bzu? Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Dawid Cocańczyk (cukiernik)
Data emisji: 14.06.2018
Godzina emisji: 11.31
kw/mk