Reklama

reklama

Warto skusić się na świeżą rybę!

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Warto skusić się na świeżą rybę!
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shvaygert Ekaterina/Shutterstock.com

Ryby to znakomity, acz niedoceniany w Polsce rodzaj mięsa. Co sprawia, że są one tak zdrowe?

Posłuchaj

Dlaczego warto jeść ryby? (A nuż, widelec/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

– Większość dietetyków poleca ryby jako znakomite źródło białka. Morza i oceany żywią prawie połowę ludzkości. U nas jest trochę inaczej i to spożycie jest niższe. Pytanie brzmi: jaką rybę i skąd brać? Musimy rozważyć to, czy są one hodowlane czy dzikie. W przypadku tych drugich należy upewnić się, czy nie są one odławiane w zanieczyszczonym środowisku, czy gatunek nie jest na wyginięciu – mówi oceanograf Anna Dębicka.

Jak sprawdzić, czy ryba, którą chcemy kupić, jest dobra? Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji. 

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Anna Dębicka (oceanograf)
Data emisji: 7.06.2018
Godzina emisji: 11.31

ml/mk

Polecane