Warto skusić się na świeżą rybę!
2018-06-07, 11:06 | aktualizacja 2018-06-07, 14:06
Ryby to znakomity, acz niedoceniany w Polsce rodzaj mięsa. Co sprawia, że są one tak zdrowe?
Posłuchaj
Dlaczego warto jeść ryby? (A nuż, widelec/Trójka)
Dodaj do playlisty
– Większość dietetyków poleca ryby jako znakomite źródło białka. Morza i oceany żywią prawie połowę ludzkości. U nas jest trochę inaczej i to spożycie jest niższe. Pytanie brzmi: jaką rybę i skąd brać? Musimy rozważyć to, czy są one hodowlane czy dzikie. W przypadku tych drugich należy upewnić się, czy nie są one odławiane w zanieczyszczonym środowisku, czy gatunek nie jest na wyginięciu – mówi oceanograf Anna Dębicka.
Jak sprawdzić, czy ryba, którą chcemy kupić, jest dobra? Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Anna Dębicka (oceanograf)
Data emisji: 7.06.2018
Godzina emisji: 11.31
ml/mk