Trucizny, które nie tylko zabijają (Trójkowy detektyw)
Substancje, które zmieniały bieg historii
XVI wieczny alchemik i lekarz Paracelsus powiedział kiedyś: "Wszystkie substancje są truciznami. Jedynie dawka odróżnia truciznę od lekarstwa". Jak substancje wpływały na naszą historię?
Zdjęcie ilustracyjne
Foto: Shutterstock.com/cosma
Dodaj do playlisty
– Bezwonny i bez smaku, Król trucizn, czyli arszenik. Bił rekordy popularności w średniowiecznej Europie. Oficjalnie stosowano go do tępienia szczurów. Jednak dodawano go do wypieków, ciasteczek, mięsa, wina, a nawet nasączano nim knoty świec. Wszystkich sprowadzał do jednego stanu: królów, papieży, arystokrację i mieszczan – opowiada Katarzyna Cygler.
Jakie trucizny stosowano w leczeniu? Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji.
***
Tytuł audycji: Trójkowy detektyw
Prowadzi: Katarzyna Cygler
Data emisji: 15.04.2018
Godzina emisji: 9.50
kw