Ograniczenie spożycia mięsa ratuje nasze zdrowie i naszą planetę (A nuż, widelec/Trójka)
Dlaczego warto ograniczyć spożycie mięsa?
– Nie chodzi o to, żebyśmy nagle wszyscy przeszli na wegetarianizm – mówi gość audycji Katarzyny Pruchnickiej. Po prostu czasami warto odmówić sobie dań mięsnych. Dlaczego?
Zdjęcie ilustracyjne
Foto: Shutterstock.com/Studio Caramel
Dodaj do playlisty
– Ograniczenie o połowę spożycia mięsa na całym świecie oznacza jedzenie takich produktów w ilości około 300 gramów tygodniowo. Jest to dokładnie taka ilość, jaką powinniśmy spożywać zgodnie z zaleceniami kardiologów czy specjalistów od nowotworów. Te 300 gramów jest zdrowe dla nas, ale też dla Ziemi, naszego środowiska – podkreśla Krzysztof Cibor z Greenpeace Polska.
Dlaczego jeszcze warto zastąpić mięso innymi produktami? Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Krzysztof Cibor (Greenpeace Polska)
Data emisji: 4.04.2018
Godzina emisji: 11.14
kw/mk