Przepis na idealny barszcz ukraiński
2018-03-28, 11:03 | aktualizacja 2018-03-29, 17:03
Jest aromatyczny, nietłusty mimo wędzonej słoniny, a dzięki dodatkowi w postaci soku wyciśniętego z surowych buraków – intensywny w smaku i kolorze.
Posłuchaj
Jak wskazała Katarzyna Pruchnicka, ona swój idealny barszcz ukraiński znalazła w warszawskiej Kanapie. Przepisem ze słuchaczami podzielił się szef restauracji – Dmitrij Babak.
Kucharz podkreślił, że barszcz ukraiński to danie, które potrzebuje czasu. Do wywaru uzyskanego z mięsa i wędzonej gruszki dodajemy podsmażone, pocięte w paseczki warzywa – cebulę, marchewkę i buraka – doprawione odrobioną octu i koncentratu pomidorowego. W garnku lądują też pokrojone w kostę ziemniaki. Do tego szczypta soli, pieprzu, cukru i sporo czosnku.
Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której gość radiowej Trójki wyjaśnił, czym się różni barszcz ukraiński od polskiego. Z czym podaje się tradycyjny ukraiński barszcz?
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Dmitrij Babak (restauracja Kanapa)
Data emisji: 28.03.2018
Godzina emisji: 11.15
kk/kw