Dlaczego René Redzepi zamknął najlepszą restaurację na świecie?
Uznawana za najlepszą na świecie restauracja Noma została przed rokiem zamknięta, mimo że na stolik w kopenhaskim lokalu trzeba było czekać tygodniami. Skąd ta decyzja?
Zdjęcie ilustracyjne
Foto: Shutterstock.com/Northfoto
René Redzepi, szef i współwłaściciel lokalu, potrzebował kulinarnych inspiracji, aby jeszcze bardziej wzbogacić kulinarnie popularną na całym świecie Nomę. Restauracja została ponownie otwarta.
– Przez cały rok pracownicy Nomy podróżowali. W różnych miejscach na świecie otwierali restaurację typu pop-up, czyli takie miejsce "na chwilę". W tym samym czasie w Kopenhadze budowała się nowa siedziba Nomy – mówi Katarzyna Pruchnicka.
Małgorzata Minta miała przyjemność zjeść w otwartym ponownie lokalu René Redzepiego. Co podano do stołu w najlepszej restauracji świata? Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Małgorzata Minta (dziennikarka kulinarna)
Data emisji: 28.02.2018
Godzina emisji: 11.15
kw/gs