Czy owady są jedzeniem przyszłości? (Pytania z kosmosu/Trójka)
Owady – główny składnik diety przyszłości?
– Jadłem świerszcze i różne larwy i były bardzo smaczne. Nie ma w tym nic kontrowersyjnego – mówi Tomasz Rożek.
Zdj. ilustracyjne
Foto: Koldunova Anna/Shuttertock.com
Dodaj do playlisty
– Spójrzmy na fakty: owady są znacznie mniej wymagające w hodowli, niż krowy, czy świnie. Zawierają też bardzo dużo białek. Liczba ludności na Ziemi rośnie i musimy się zwrócić w produkcji żywności ku wydajności – dodaje dr Rożek.
Czy owady są jedynym potencjalnym pokarmem przyszłości? Czy w Polsce może się taka dieta przyjąć? W końcu, gdzie leży Robakowo? Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji.
***
Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 15.02.2018
Godzina emisji: 7.14
ml