Czy ryba jest zdrowa jak ryba?
2018-01-16, 14:01 | aktualizacja 2018-01-22, 11:01
W wielu krajach europejskich dietetycy przekonywali: "Jedzcie ryby! Są zdrowe". Dziś ostrzegają przed pangą z Wietnamu, łososiem z Norwegii czy rybami z naszego Bałtyku.
Posłuchaj
Choroby neurologiczne i nowotwory to realne zagrożenia wynikające z nadmiernego spożycia ryb bałtyckich. Śledź – tak, ale tylko raz w tygodniu i nie dla kobiet w ciąży.
– Każda żywność zawiera jakieś zanieczyszczenia, które przenikają ze środowiska. Trudno byłoby znaleźć produkt, o którym nigdy nie mówiono źle. Ważny jest poziom szkodliwych substancji w żywności, które mogą zagrażać życiu czy zdrowiu człowieka – zaznacza Joanna Szlinder-Richert, kierownik Zakładu Chemii Żywności i Środowiska w Morskim Instytucie Rybackim.
– Według badań z 2016 roku 30 proc. produktów nie jest właściwie oznakowana. Załóżmy, że kupujemy rybę pod etykietą dorsza, a na naszym stole ląduje panga. Na ratunek konsumentom przychodzą certyfikaty i oznakowania produktów – zaznacza Joanna Ornoch z MSC.
Które ryby z Bałtyku warto jeść? Czy jest aż tak źle ze zdrowiem ryb w naszym morzu? Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji.
***
Tytuł audycji: Za, a nawet przeciw
Prowadzi: Kuba Strzyczkowski
Goście: dr hab. inż. Joanna Szlinder-Richert (kierownik Zakładu Chemii Żywności i Środowiska w Morskim Instytucie Rybackim – Państwowym Instytucie Badawczym), Bogdan Waniewski (armator kutra rybackiego), Katarzyna Karpa-Świderek (rzecznik WWF Polska), Joanna Ornoch (przedstawicielka organizacji pozarządowej MSC), Zbigniew Szczepański (prezes Towarzystwa Promocji Ryb "Pan Karp")
Data emisji: 16.01.2018
Godzina emisji: 12.08
kw/iwo
Oto wyniki sondy przeprowadzonej podczas audycji: