Dlaczego warto jeść tempeh?
Czym w ogóle jest tempeh, jakie ma właściwości i z czym najlepiej go jeść? Odpowiedzi na te pytania udzieliła w Trójce Malka Kafka, właścicielka i szefowa kuchni w warszawskiej restauracji Tel Aviv.
Zdjęcie ilustracyjne
Foto: Shutterstock/Amallia Eka
– Tempeh jest znany w kuchni wegańskiej, ale również azjatyckiej. To ziarna soi, które są zaszczepiane specjalnym grzybem. Wszystko zrasta się w strukturę niczym mocna, gęsta kaszanka. Tempeh gotowany w sosie indonezyjskim smakuje jak wątróbka. To jest naprawdę pyszne – zachwala ten mało znany specjał Malka Kafka.
Jakie inne smaki warto sprawdzić? Jak wzbogacić swoją kuchnię, żeby stała się lekka i mało słodka? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w dołączonej audycji.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Malka Kafka (restauratorka, założycielka i właścicielka restauracji Tel Aviv)
Data emisji: 9.01.2018
Godzina emisji: 11.15
kw/iwo