Reklama

reklama

Jak gruba powinna być "pierzynka z soli" do ryby?

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Jak gruba powinna być "pierzynka z soli" do ryby?
zdjęcie ilustracyjneFoto: ESstock /Shutterstoc

– Naszym największym przebojem jest jesiotr pieczony w soli. Ryba jest faszerowana bardzo klasycznie: masło, koperek, marchewka – wylicza Magda Trojanowska, prowadząca rodzinny pensjonat.

Posłuchaj

Chcesz zrobić wrażenie na gościach? To idealny przepis! (A nuż, widelec/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

śledzie 1200 free
Przepis na kotlety ze śledzia z 1913 roku

Do soli dodaje się białka i powstałą masą należy obłożyć rybę, powłoka powinna mieć grubość około 1 centymetra. Ważne jest, aby ryba ważyła co najmniej 2 kilogramy. – Pieczemy około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika trzeba pozwolić soli ostygnąć – radzi rozmówczyni Katarzyny Pruchnickiej. Powłokę z soli, na tak przygotowanej rybie, trzeba rozbić tuż przed zjedzeniem.

Jakie dodatki warto podać do ryby? Jak sprawdzić, czy danie jest już gotowe? Wątpliwości rozwiewała Katarzyna Pruchnicka. Zapraszamy do wysłuchania audycji.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: 
Katarzyna Pruchnicka
Gość: Magda Trojanowska (prowadzi rodzinny pensjonat w Karkonoszach)
Data emisji: 13.12.2017 
Godzina emisji: 
11.13

gs/ml

uczta stół przyjęcie posiłek F 1200.jpg

Zmysłowe uczty dla wielbicieli sztuki i kulinariów

Polecane