Przepis na kotlety ze śledzia z 1913 roku

– To była obsesja. Stwierdziłam, że muszę je zrobić. Zrobiłam. Są wspaniałe – przyznała Katarzyna Pruchnicka.

Przepis na kotlety ze śledzia z 1913 roku

Zdjęcie ilustracyjne

Foto: Chudovska/shutterstock.com/cc

Przepis na kotlety ze śledzia z 1913 roku (A nuż, widelec, Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Przepisem na "śledziowe kotlety" podzieliła się ze słuchaczami radiowej Trójki Monika Śmigielska, autorka książki "Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna".

– Wystarczy wziąć śledzia, może być świeży, z beczki, mogą być gotowe filety. Rybę, uprzednio wymoczoną, drobno szatkujemy. Do tego dochodzi namoczona czerstwa bułka, poszatkowana cebula i jajko do związania masy. Wszystko to obtaczamy w bułce tartej. Można doprawić pieprzem. Soli absolutnie nie polecam już dodawać. Wrzucamy na patelnię, formujemy kotleciki. Mamy smaczny obiad w 20 minut – powiedziała w audycji "A nuż, widelec" Monika Śmigielska.

Jakie dodatki – według oryginalnego przepisu – pasują do tego dania? Zapraszamy do wysłuchania całego nagrania.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: 
Katarzyna Pruchnicka
Gość: Monika Śmigielska (autorka książki "Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna")
Data emisji: 5.12.2017 
Godzina emisji: 
11.15

kk/mk