Przepis na kotlety ze śledzia z 1913 roku
– To była obsesja. Stwierdziłam, że muszę je zrobić. Zrobiłam. Są wspaniałe – przyznała Katarzyna Pruchnicka.
Zdjęcie ilustracyjne
Foto: Chudovska/shutterstock.com/cc
Przepisem na "śledziowe kotlety" podzieliła się ze słuchaczami radiowej Trójki Monika Śmigielska, autorka książki "Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna".
– Wystarczy wziąć śledzia, może być świeży, z beczki, mogą być gotowe filety. Rybę, uprzednio wymoczoną, drobno szatkujemy. Do tego dochodzi namoczona czerstwa bułka, poszatkowana cebula i jajko do związania masy. Wszystko to obtaczamy w bułce tartej. Można doprawić pieprzem. Soli absolutnie nie polecam już dodawać. Wrzucamy na patelnię, formujemy kotleciki. Mamy smaczny obiad w 20 minut – powiedziała w audycji "A nuż, widelec" Monika Śmigielska.
Jakie dodatki – według oryginalnego przepisu – pasują do tego dania? Zapraszamy do wysłuchania całego nagrania.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Monika Śmigielska (autorka książki "Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna")
Data emisji: 5.12.2017
Godzina emisji: 11.15
kk/mk