Gruzińskie smaki. Jak wyczarować je w domowej kuchni?
2017-10-26, 15:10 | aktualizacja 2017-10-26, 22:10
– Dla smakosza Gruzja to raj – mówi Marcin Meller, opowiadając o książce Olii Hercules "Kaukasis. Kulinarna podróż po Gruzji i innych krajach Kaukazu".
Posłuchaj
Dziennikarz i znany wielbiciel Gruzji snuje na antenie Trójki pachnącą ziołami opowieść o kaukaskich kulinariach. – Gruzja smakuje ziołami, przede wszystkim kolendrą i czerwoną bazylią. (…) Gruziński stół przypomina pastwisko. U nas jest natka pietruszki i szczypiorek, a u nich są dziesiątki ziół – opowiada dziennikarz.
Gość audycji "Do południa" radzi, co warto kupić na gruzińskim targu, zapewnia, że wbrew stereotypom kaukaska kuchnia ma wiele do zaoferowania nie tylko wielbicielom mięsa, lecz także weganom, i zdradza, czym jest gruzińskie pesto.
Wszyscy, którzy zasmakowali już pachnących kolendrą dań, i tym, którzy dopiero rozpoczną swą przygodę z gruzińską kuchnią, Marcin Meller poleca książkę "Kaukasis. Kulinarna podróż po Gruzji i innych krajach Kaukazu". – To przewodnik po smakach, klimatach i duszy tego kraju – podsumowuje i wyjaśnia, co wyróżnia tę pozycję wydawniczą spośród wielu poradników kulinarnych.
Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy Marcina Mellera z dziennikarką Trójki Katarzyną Pruchnicką.
***
Tytuł audycji: Do południa
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Marcin Meller (dziennikarz, publicysta, wielbiciel Gruzji)
Data emisji: 26.10.2017
Godzina emisji: 10.23
iwo/ab