Gruzińskie smaki. Jak wyczarować je w domowej kuchni?

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Gruzińskie smaki. Jak wyczarować je w domowej kuchni?
Fragment okładki książki "Kaukasis. Kulinarna podróż po Gruzji i innych krajach Kaukazu"Foto: materiały promocyjne

– Dla smakosza Gruzja to raj – mówi Marcin Meller, opowiadając o książce Olii Hercules "Kaukasis. Kulinarna podróż po Gruzji i innych krajach Kaukazu".

Posłuchaj

Marcin Meller opowiada o książce "Kaukasis. Kulinarna podróż po Gruzji i innych krajach Kaukazu" (Do południa/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

kaukasis-kulinarna-podroz.jpg

Dziennikarz i znany wielbiciel Gruzji snuje na antenie Trójki pachnącą ziołami opowieść o kaukaskich kulinariach. – Gruzja smakuje ziołami, przede wszystkim kolendrą i czerwoną bazylią. (…) Gruziński stół przypomina pastwisko. U nas jest natka pietruszki i szczypiorek, a u nich są dziesiątki ziół – opowiada dziennikarz.

Gość audycji "Do południa" radzi, co warto kupić na gruzińskim targu, zapewnia, że wbrew stereotypom kaukaska kuchnia ma wiele do zaoferowania nie tylko wielbicielom mięsa, lecz także weganom, i zdradza, czym jest gruzińskie pesto.

Wszyscy, którzy zasmakowali już pachnących kolendrą dań, i tym, którzy dopiero rozpoczną swą przygodę z gruzińską kuchnią, Marcin Meller poleca książkę "Kaukasis. Kulinarna podróż po Gruzji i innych krajach Kaukazu". – To przewodnik po smakach, klimatach i duszy tego kraju – podsumowuje i wyjaśnia, co wyróżnia tę pozycję wydawniczą spośród wielu poradników kulinarnych.

Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy Marcina Mellera z dziennikarką Trójki Katarzyną Pruchnicką.

***

Tytuł audycji: Do południa
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Marcin Meller (dziennikarz, publicysta, wielbiciel Gruzji)
Data emisji: 26.10.2017 
Godzina emisji: 10.23

iwo/ab

Polecane