Pavlova. Pyszny deser z Nowej Zelandii
2017-10-11, 14:10 | aktualizacja 2017-10-11, 16:10
Nowozelandzka kuchnia to prawdziwy miks kultur i smaków. Jest tam sporo wpływów brytyjskich, są składniki z Azji, Europy, są też potrawy oparte na miejscowych produktach. Jest też on – chyba najbardziej charakterystyczny tamtejszy deser – Pavlova.
Posłuchaj
Tort Pavlova został stworzony w latach 20-tych XX wieku na cześć rosyjskiej tancerki i to od jej nazwiska pochodzi jego nazwa. Jest wiele sposobów przyrządzania i podawania tego deseru, ale w każdej postaci ma on jedną, charakterystyczną cechę: przygotowanie nie należy do najłatwiejszych. – Nie ma chyba jednego, uniwersalnego przepisu na Pavlovą. Podstawą jest dobrze zrobiona beza. Robiąc ją należy uważać, aby nie przebić białek. Ważna jest także kolejność dodawania składników – mówi Ula Stępniak z pracowni cukierniczej Słodki Muffin.
Wszystkich słuchaczy, którzy chcieliby sprawdzić swoje umiejętności i przygotować Pavlovą, zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania. Smacznego!
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Ula Stępniak (pracownia cukiernicza Słodki Muffin)
Data emisji: 11.10.2017
Godzina emisji: 11.16
ml/ab