Pavlova. Pyszny deser z Nowej Zelandii

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Pavlova. Pyszny deser z Nowej Zelandii
Bezy Pavlova Zdj. ilustracyjneFoto: Elena Veselova/shutterstock.com

Nowozelandzka kuchnia to prawdziwy miks kultur i smaków. Jest tam sporo wpływów brytyjskich, są składniki z Azji, Europy, są też potrawy oparte na miejscowych produktach. Jest też on – chyba najbardziej charakterystyczny tamtejszy deser – Pavlova.

Posłuchaj

Pavlova. Pyszny deser z Nowej Zelandii (A nuż, widelec/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Tort Pavlova został stworzony w latach 20-tych XX wieku na cześć rosyjskiej tancerki i to od jej nazwiska pochodzi jego nazwa. Jest wiele sposobów przyrządzania i podawania tego deseru, ale w każdej postaci ma on jedną, charakterystyczną cechę: przygotowanie nie należy do najłatwiejszych. – Nie ma chyba jednego, uniwersalnego przepisu na Pavlovą. Podstawą jest dobrze zrobiona beza. Robiąc ją należy uważać, aby nie przebić białek. Ważna jest także kolejność dodawania składników – mówi Ula Stępniak z pracowni cukierniczej Słodki Muffin.

Wszystkich słuchaczy, którzy chcieliby sprawdzić swoje umiejętności i przygotować Pavlovą, zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania. Smacznego!

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: 
Katarzyna Pruchnicka
Gość: Ula Stępniak (pracownia cukiernicza Słodki Muffin)
Data emisji: 11.10.2017 
Godzina emisji: 
11.16

ml/ab

Polecane