Dlaczego, gdy jemy niektóre rzeczy, czujemy pieczenie? (Pytania z kosmosu/Trójka)
Dlaczego, gdy jemy niektóre rzeczy, czujemy pieczenie?
– Smak i zapach to najstarsze zmysły, w które ewolucyjnie były wyposażane zwierzęta – tak dr Tomasz Rożek zaczyna bardzo nieoczywistą opowieść o zmysłach i kulinariach.
Zdjęcie ilustracyjne
Foto: Johan Swanepoel/Shutterstock.com
Dodaj do playlisty
W rozmowie w dziennikarzem Trójki Marcinem Łukawskim dr Rożek odpowiada na pytanie o to, dlaczego się pocimy, gdy jemy niektóre potrawy, i wyjaśnia, dlaczego inaczej odczuwamy pieczenie papryczki chili, a inaczej – chrzanu.
Ekspert ds. nauki zdradza nam także, kiedy ludzki organizm, zamiast pozwolić nam delektować się wybranymi daniami, włącza system "uciekaj".
***
Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 27.09.2017
Godzina emisji: 7.15
iwo