Dlaczego, gdy jemy niektóre rzeczy, czujemy pieczenie?

– Smak i zapach to najstarsze zmysły, w które ewolucyjnie były wyposażane zwierzęta – tak dr Tomasz Rożek zaczyna bardzo nieoczywistą opowieść o zmysłach i kulinariach.

Dlaczego, gdy jemy niektóre rzeczy, czujemy pieczenie?

Zdjęcie ilustracyjne

Foto: Johan Swanepoel/Shutterstock.com

Dlaczego, gdy jemy niektóre rzeczy, czujemy pieczenie? (Pytania z kosmosu/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

W rozmowie w dziennikarzem Trójki Marcinem Łukawskim dr Rożek odpowiada na pytanie o to, dlaczego się pocimy, gdy jemy niektóre potrawy, i wyjaśnia, dlaczego inaczej odczuwamy pieczenie papryczki chili, a inaczej – chrzanu.

Ekspert ds. nauki zdradza nam także, kiedy ludzki organizm, zamiast pozwolić nam delektować się wybranymi daniami, włącza system "uciekaj".

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz RożekMarcin Łukawski
Data emisji: 27.09.2017
Godzina emisji: 7.15

iwo