Dżungla na Borneo – piękno, które oddajemy za chipsy…
2017-09-15, 15:09 | aktualizacja 2017-09-16, 15:09
– To ostatnie miejsce na ziemi, gdzie przyroda jest taka jak przed wiekami – mówi w Trójce podróżnik Grzegorz Kapla.
Posłuchaj
Gość "Audycji pod-Różnej" opowiada słuchaczom Trójki o wyjątkowości Borneo i działaniach człowieka, które mogą prowadzić do zniszczenia tamtejszej, unikatowej przyrody. Jak się okazuje, dżungla będąca skarbem Borneo pada ofiarą przemysłu spożywczego, w którym na masową skalę wykorzystywany jest olej z rosnących na wyspie palm. – Olej ten jest dzisiaj używany do wszystkiego, od chipsów po Nutellę – wyjaśnia Grzegorz Kapla.
Podróżnik wspomina też na naszej antenie najbardziej niezwykłe spotkanie, jakiego był uczestnikiem podczas odkrywania wyspy. Chodzi o zetknięcie się z dzikim orangutanem…
– Orangutan jest jedynym stworzeniem w dżungli, które nie wstydzi się tego, kim jest. Jest prowokacyjnie rudy. Nie ma siły, żeby go nie zobaczyć na zielonej ścianie lasu – mówi gość audycji i radzi, jak należy się zachować podczas takiego spotkania.
Wyjaśnia też, dlaczego w dżungli nie można zejść ze ścieżki i dlaczego na świecie nie ma już dzikich zwierząt.
W audycji odpowiadamy też na następujące pytania:
- Gdzie powstanie replika Wenecji?
- Dlaczego radykalnie skrócą się kolejki na lotniskach?
- Jakie miasta są najbardziej przyjazne spacerowiczom?
- Jak wygląda codzienność na Jamajce?
***
Tytuł audycji: Audycja pod-różna
Autorzy: Marcin Pośpiech, Łukasz Karusta
Goście: Grzegorz Kapla (podróżnik, autor książek), Maxine Gawron (mieszkanka Jamajki)
Data emisji: 15.09.2017
Godzina emisji: 8.46
iwo/mk