Banany i kawa z misją. Jak kupować odpowiedzialnie?
2017-09-13, 23:09 | aktualizacja 2017-09-16, 18:09
W cyklu "A nuż, widelec" staramy się zachęcać do jedzenia warzyw i owoców sezonowych oraz rosnących tam, gdzie mieszkamy. Kupując bardziej egzotyczne produkty, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych szczegółów.
Posłuchaj
W dokonaniu dobrego wyboru pomocne okazują się znaczki i certyfikaty, którymi oznaczone są opakowania i owoce. – W tym aspekcie zdecydowanie możemy polecić certyfikat Fair Trade, czyli charakterystyczny zielono-niebieski znaczek. To przede wszystkim oznacza, że na plantacji, z której pochodzi dana żywność, wprowadzono system sprawiedliwej produkcji, czyli jest ona przyjazna zarówno ludziom, jak i środowisku, są tam zapewnione podstawowe prawa pracownicze, pensja wystarcza na życie i istnieje zakaz stosowania najbardziej szkodliwych pestycydów – opowiada Joanna Szabuńko z Fundacji "Kupuj Odpowiedzialnie".
O tym, co się dzieje na plantacjach nieobjętych takim certyfikatem, mówimy więcej w audycji. Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania audycji.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Joanna Szabuńko (Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie)
Data emisji: 13.09.2017
Godzina emisji: 11.17
sm/mk