Czas rozpocząć pomidorowe szaleństwo!
Nim na dobre zacznie się zima, warto pomyśleć o przetworach, które pozwolą na dłużej zatrzymać smaki lata.
Pomidory dają wiele możliwości: można z nich zrobić przeciery, chutneye i sosy. Warto przy okazji pokusić się o te z zieloną skórką, które mają bardzo szlachetny smak i mogą wprowadzić odżywczą odmianę do naszej diety
Foto: Iryna Melnyk/ Shutterstock

Znakomitym rozwiązaniem będą dobre pomidory gruntowe, które świetnie sprawdzają się we wszelkiego rodzaju przetworach. Katarzyna Marciniewicz poleca zrobić chutney z zielonych pomidorów, czerwonej cebuli i twardych gruszek.
– Kroimy wszystkie warzywa w grubą kostkę. Z pomidorów koniecznie trzeba najpierw zdjąć skórkę, potem wsypać do garnka i dodać pozostałe składniki: czerwoną cebulę, gruszki, brązowy cukier, chili, sól, świeży, starty imbir, całe ziarna gorczycy. Gdy soki puszczą, wszystko jest gotowe. Taki chutney cudownie smakuje na grzance z kozim twarożkiem czy z mięsem lub pasztetem – mówi autorka bloga ChilliBite.pl.
O tym, jak przygotować dżem z zielonych pomidorów, mówimy więcej w audycji. Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Katarzyna Marciniewicz (autorka bloga ChilliBite.pl i książki "W słoiku. Przetwory przez cały rok")
Data emisji: 12.09.2017
Godzina emisji: 11.17
sm/mk