Owady na talerzu Kowalskiego i Nowaka?

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Owady na talerzu Kowalskiego i Nowaka?
Zdaniem naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego niewykluczone, że owady na talerzach Europejczyków pojawią się w niedalekiej przyszłościFoto: Charoenkrung.Studio99/Shutterstock.com

Insekty jada się w krajach pasa równikowego m.in. w Azji, Ameryce Środkowej i Południowej, Australii, Oceanii i Afryce. Czy moda na jedzenie owadów opanuje też Polskę?

Posłuchaj

Owady na talerzu i inne informacje naukowe tygodnia (Trójwymiar/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Zdaniem dr Anny Żołnierczyk z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu byłoby to dobre rozwiązanie. Hodowla owadów jest tańsza niż np. wołowiny - nie są emitowane do atmosfery duże ilości gazów cieplarnianych czy amoniaku, co jest nieodłącznym elementem chowu bydła. Ponadto, w obliczu braku wody pitnej w wielu rejonach świata, niebagatelne znaczenie ma fakt, że tego typu organizmy potrzebują jej bardzo mało.

Czy zatem powinniśmy się oswoić z myślą o zjedzeniu tego, co lata i pełza? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania audycji, w której mówimy także, kiedy na polskich drogach pojawią się pierwsze samochody elektryczne, i opowiadamy o pierwszej firmie, która będzie wszczepiać swoim pracownikom mikrochipy.

***

Tytuł audycji: Trójwymiar
Prowadzi: Arkadiusz Ekiert
Gość: dr Anna Żołnierczyk (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)
Data emisji: 2.08.2017
Godzina emisji: 18.37

sm/czaj


Polecane