Owady na talerzu Kowalskiego i Nowaka?
2017-08-03, 00:08 | aktualizacja 2017-08-03, 09:08
Insekty jada się w krajach pasa równikowego m.in. w Azji, Ameryce Środkowej i Południowej, Australii, Oceanii i Afryce. Czy moda na jedzenie owadów opanuje też Polskę?
Posłuchaj
Zdaniem dr Anny Żołnierczyk z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu byłoby to dobre rozwiązanie. Hodowla owadów jest tańsza niż np. wołowiny - nie są emitowane do atmosfery duże ilości gazów cieplarnianych czy amoniaku, co jest nieodłącznym elementem chowu bydła. Ponadto, w obliczu braku wody pitnej w wielu rejonach świata, niebagatelne znaczenie ma fakt, że tego typu organizmy potrzebują jej bardzo mało.
Czy zatem powinniśmy się oswoić z myślą o zjedzeniu tego, co lata i pełza? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania audycji, w której mówimy także, kiedy na polskich drogach pojawią się pierwsze samochody elektryczne, i opowiadamy o pierwszej firmie, która będzie wszczepiać swoim pracownikom mikrochipy.
***
Tytuł audycji: Trójwymiar
Prowadzi: Arkadiusz Ekiert
Gość: dr Anna Żołnierczyk (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)
Data emisji: 2.08.2017
Godzina emisji: 18.37
sm/czaj