Trójka|Instrukcja obsługi człowieka
Dieta w chorobie nowotworowej. Ostatnia deska ratunku?
2017-08-21, 12:08 | aktualizacja 2017-09-14, 16:09
Diagnoza o chorobie nowotworowej jest szokiem dla chorego i jego rodziny. Wiele osób stara się wtedy zmienić swoje życie, m.in. stosując odpowiednią dietę. Co zatem jeść, by czuć się lepiej?
Posłuchaj
- Jeżeli będziemy próbowali przenieść zalecenia dotyczące profilaktyki, czyli np. jedzenia dużej ilości warzyw, owoców, orzechów, pełnych ziaren na chorego, który jest w agresywnej chemioterapii albo radio- i chemioterapii, to nic gorszego nie może się zdarzyć. Osoba z przewodem pokarmowym nadgryzionym przez nasze sposoby leczenia nie udźwignie takiej ilości błonnika, produktów surowych i to pogłębi jej dolegliwości - opowiada dr Aleksandra Kapała, specjalistka onkologii klinicznej, ekspert żywienia w Centrum Onkologii w Instytucie Marii Skłodowskiej-Curie.
Do tematu wróciliśmy w audycji specjalnej Grażyny Dobroń 21 sierpnia 2017. - Jedzenie nie służy leczeniu choroby onkologicznej. Ma przede wszystkim wspierać organizm. Pamiętajmy również, że nie ma jednego rodzaju diety, który byłby satysfakcjonujący dla wszystkich chorych - mówi nasz gość.
Czy napoje gazowane i golonka są dopuszczalne w diecie osób chorujących na raka? Czym chorzy powinni zastąpić cukier? Mówimy o tym w dołączonych nagraniach.
***
Tytuły audycji: Instrukcja obsługi człowieka, Audycja specjalna Grażyny Dobroń
Prowadzi: Grażyna Dobroń
Gość: dr Aleksandra Kapała (autorka książki "Dieta w chorobie nowotworowej")
Daty emisji: 1.08.2017, 21.08.2017
Godziny emisji: 11.14, 0.05
sm/czaj/ab