Owocowy chutney, czyli o nieoczywistych przetworach
Wakacje to dobry czas na robienie przetworów owocowych. Dżemy i marmolady to klasyki gatunku, jednak chutney to już nieoczywisty przysmak, który warto poznać.
Zdjęcie ilustracyjne
Foto: Pixabay/lic. CC0 Public Domain
Autorka bloga ChilliBite poleca zrobienie chutneya z agrestu i suszonych moreli. Oprócz owoców będą nam potrzebne również czosnek, imbir i czerwona cebula. Wskazanymi przyprawami w tym wypadku będą płatki chili, biała gorczyca, ocet z białego wina i sól (niewiele, do smaku). Jak przygotować całość? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania!
W audycji mówimy również o tym, że ciekawym sposobem na utrwalenie smaków lata jest suszenie owoców domowym sposobem. - Najlepiej kupić suszarkę do owoców, która nie jest droga i pozwoli na to, by m.in. morele zachowały giętkość. Można to zrobić również w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, nagrzanym do 90-100 stopni. Ja przechowuję morele w woreczku strunowym w zamrażarce, bo nie chcę ich niczym konserwować, a inaczej mogłyby spleśnieć - mówi Kasia Marciniewicz.
O nieoczywistych przepisach na przetwory z owocami więcej mówimy w nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Kasia Marciniewicz (autorka bloga ChilliBite i książki "W słoiku")
Data emisji: 26.07.2017
Godzina emisji: 11.17
sm/czaj