Sok z buraka, czyli zdrowe kiszenie
- Polecam napój sezonowy - kwas z buraków. Fermentacja powoduje to, że burak staje się najzdrowszym warzywem - mówi Grażyna Dobroń.
Zdj. ilustracyjne
Foto: Shutterstock/5 second studio
Grażyna Dobroń opowiada o zaletach kiszonych buraków (Instrukcja obsługi człowieka/Trójka)
Dodaj do playlisty
Burak ma dużo cukru, więc sok z niego należy pić z umiarem. Nie dotyczy to kwasu z buraków, gdzie zdrowe bakterie w wyniku kiszenia usuwają z warzywa cukier właśnie.
- Sam burak może nam się przysłużyć na wiele sposobów: zwiększa odporność, czyści krew, alergie, zaburzenia trawienia - dodaje Grażyna Dobroń. Nie wolno jednak przesadzać z ilością spożywanego soku, bo organizm mógłby zostać zbyt mocno obciążony.
Jakie jeszcze warzywa - poza burakiem - zyskują na kiszeniu? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania audycji.
***
Tytuł audycji: Instrukcja obsługi człowieka
Prowadzi: Grażyna Dobroń
Data emisji: 25.07.2017
Godzina emisji: 11.15
ml/czaj