Kiszonki i marynaty, czyli lato zamknięte w słoikach

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Kiszonki i marynaty, czyli lato zamknięte w słoikach
zdj. ilustracyjneFoto: Pixabay/jarmoluk/dom. publiczna

- Odkryłem, że możemy konserwować wszystko. Ostatnio zachwyciłem się marynatami wytrawnymi, z octem jabłkowym, odrobiną cykru i soli - powiedział włoski kucharz Marco Ghia.

Posłuchaj

Kiszonki i sałatki, czyli lato zamknięte w słoikach (A nuż, widelec/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Marco Ghia dzieli się w audycji przepisem na marynowane warzywa i zwraca przy tym uwagę na sposób przygotowania takich przetworów.

- Tajemnica kryje się w temperaturze, w jakiej je przygotowujemy. Warzywa takie jak pomidorki, papryka, fasolka szparagowa czy por nie są wtedy rozgotowane, wystarczy im temperatura ok. 82 stopni. Taką temperaturę trzeba utrzymać przeć dwie godziny - radzi kucharz. Efekt powinien zachwycić każdego - warzywa pozostają chrupiące.

O szczegółach mówimy w nagraniu audycji. Zapraszamy do wysłuchania dołączonego materiału.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Data emisji:
5.07.2017
Godzina emisji:
11.12

fbi/mk

Polecane