Dlaczego długo gotowane jajka zielenieją?

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Dlaczego długo gotowane jajka zielenieją?
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Phawin Khongkhasawan/Shutterstock

Ugotowanie idealnego jajka często okazuje się być trudniejsze, niż może się wydawać. Z pomocą, jak zawsze przychodzi nauka.

Posłuchaj

Skąd bierze się zielony nalot na żółtku? (Pytania z kosmosu/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

- Gdy jajko jest zbyt długo gotowane wydziela się w nim siarkowodór. Wydzielanie tego gazu powoduje, że żółtko otoczone jest sinozieloną otoczką - tłumaczy Tomasz Rożek.

Jak uniknąć przykrego zapachu ugotowanych jajek oraz efektu "zielonego" żółtka dowiedzą się Państwo z nagrania. Zapraszamy do odsłuchania.

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 29.06.2017
Godzina emisji: 7.15

JK

Polecane