Ile jedzenia marnujemy? Bije po kieszeni
Szacuje się, że statystyczny Polak rocznie wyrzuca do kosza około 2 tysięcy złotych! Tyle kosztuje zmarnowana przez niego żywność.
Święta skłaniają do zakupów na zapas, niezależnie od ceny żywności.
Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com/CC
- Jako konsumenci marnujemy 53 proc. całej żywności, która jest produkowana - alarmuje Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności. I dodaje, że w Polsce to około 9 mln ton rocznie.
Najczęstszym powodem jest termin przydatności do spożycia. Czy jeśli coś jest tuż po terminie, można to spożyć? W audycji podpowiadaliśmy m.in., na co zwracać uwagę przy czytaniu etykiet, żeby wiedzieć, co tak naprawdę do kiedy można zjeść. Opowiadaliśmy też, jak inteligentne lodówki pomagają oszczędzać żywność i racjonalnie nią zarządzać.
***
Tytuł audycji: Zapraszamy do Trójki - popołudnie
Prowadzi: Robert Kantereit
Autorka materiału reporterskiego: Anna Rokicińska
Data emisji: 13.06.2017
Godzina emisji: 17.15
ei/jp