W oczekiwaniu na ciepło, słońce i nowalijki
2017-05-10, 17:05 | aktualizacja 2017-05-10, 17:05
- Propozycje dań z nowalijkami to lekka jajecznica, świeży twarożek, chłodnik z różnego rodzaju nabiałem. To prosta kuchnia i taka, za którą wielu z nas tęskni - mówi kucharz Grzegorz Łapanowski.
Posłuchaj
W oczekiwaniu na soczyste i pełne smaku warzywa zaczęły się pojawiać pierwsze nowalijki. W tym odcinku gość Trójki radzi, co możemy z nich przygotować i jak wybierać te najlepsze.
- Te najmłodsze rośliny pędzi się, by po prostu szybciej rosły, więc warto chwilę poczekać i kupić nowalijki od zaufanych rolników. Wtedy możemy coś przygotować z młodych sałat i rzodkiewki, koperku, szczypiorku, natki pietruszki, bo na dużo więcej nie ma co liczyć - wymienia znawca kuchni, Grzegorz Łapanowski.
O sekretach dobrego gotowania z nowalijkami w roli głównej mówimy w dołączonym do artykułu nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Grzegorz Łapanowski (szef kuchni, autor radiowych i telewizyjnych programów kulinarnych)
Data emisji: 10.05.2017
Godzina emisji: 11.17
sm/fbi