W oparach małej czarnej i niezastąpionej
2017-05-04, 17:05 | aktualizacja 2017-05-04, 20:05
Nie wszyscy o tym wiemy, a mamy niebywałe szczęście wynikające z faktu, że żyjemy w trzeciej fali kawy.
Posłuchaj
Pierwszą falą był zachwyt nad kawą instant, charakterystyczny dla epoki powojennej. Drugą falą były lata 90. i odrodzenie kawiarni, połączone z modą na kawę na wynos. Wówczas nie było czasu na delektowanie się smakiem, aromatem i wyjątkowością napoju, a rynek został zdominowany przez sieciówki. Obecnie mamy trzecią falę, charakteryzującą się staranniejszym doborem ziaren i metody parzenia.
- Powinniśmy umieć zatrzymać się w pędzie naszego życia i nauczyć się delektować kawą czy herbatą. Kawa najlepiej by była ziarnista, czarna, bez dodatku mleka - opowiada Roman Skonieczny, właściciel małej palarni kawy w Złotoryi.
Jak przygotować znakomitą kawę? O tym w nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Roman Skonieczny (właściciel małej palarni kawy w Złotoryi koło Torunia)
Data emisji: 4.05.2017
Godzina emisji: 11.09
sm/ei