W oparach małej czarnej i niezastąpionej

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
W oparach małej czarnej i niezastąpionej
Duże znaczenie dla smaku kawy ma czas jej parzenia, ponieważ najszybciej uwalniają się substancje zapachowe, następnie smakowe, a na końcu gorzkieFoto: Alpha_7D/Shutterstock

Nie wszyscy o tym wiemy, a mamy niebywałe szczęście wynikające z faktu, że żyjemy w trzeciej fali kawy.

Posłuchaj

Jak przygotować najlepszą kawę? (A nuż, widelec/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Pierwszą falą był zachwyt nad kawą instant, charakterystyczny dla epoki powojennej. Drugą falą były lata 90. i odrodzenie kawiarni, połączone z modą na kawę na wynos. Wówczas nie było czasu na delektowanie się smakiem, aromatem i wyjątkowością napoju, a rynek został zdominowany przez sieciówki. Obecnie mamy trzecią falę, charakteryzującą się staranniejszym doborem ziaren i metody parzenia.

- Powinniśmy umieć zatrzymać się w pędzie naszego życia i nauczyć się delektować kawą czy herbatą. Kawa najlepiej by była ziarnista, czarna, bez dodatku mleka - opowiada Roman Skonieczny, właściciel małej palarni kawy w Złotoryi.

Jak przygotować znakomitą kawę? O tym w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Gość:
Roman Skonieczny (właściciel małej palarni kawy w Złotoryi koło Torunia)
Data emisji:
4.05.2017
Godzina emisji:
11.09

sm/ei

 

Polecane