Śniadanie na trawie czyli mieszczuch na łonie przyrody
Maj, więc zaczynają się majówki… Właściwie – co to takiego? Kiedy zaczęły się wypady w plener, na zieloną trawkę?
(zdjęcie ilustracyjne)
Foto: Glow Images/East News
Kto i z jakich powodów opuszczał miasto i wyruszał na łono natury? Skąd wziął się obyczaj majówek? Jakie rytuały jedzeniowe obowiązywały kiedyś na piknikach? W jakie formy przeobraziły się one obecnie? Jakie pojawiają się pomysły kulinarne, łączące posiłki ze sztuką?
O tym rozmawialiśmy 1 maja – i ani słowa o polityce! Nie zabrakło za to wspomnień i ciekawostek. Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania audycji.
***
Tytuł audycji: Niewidoczna strona sztuki
Prowadząca: Monika Małkowska
Goście: Milada Ślizińska (historyk sztuki i kurator), Monika Kucia (kuratorka i dziennikarka kulinarna, pod egidą Siała Baba mak realizuje wydarzenia kulinarne, projekty artystyczne i edukacyjne), Grzegorz Sieczkowski (historyk, publicysta i felietonista, autor bloga krawatowego)
Data emisji: 1.05.2017
Godzina emisji: 00.05