Domowy sposób na homara - smacznie i tanio
2017-04-26, 15:04 | aktualizacja 2017-04-26, 15:04
- Do niedawna obchodziłam akwaria z homarami szerokim łukiem, bo nie wiedziałam, co z homarem zrobić. A okazuje się, że przygotowanie go w domowych warunkach jest bardzo proste - mówiła w swojej audycji Katarzyna Pruchnicka.
Posłuchaj
Homar ma bardzo charakterystyczny, nieco słodkawy smak. - To ciekawe w smaku mięso, a do tego homar kojarzy się z jedzeniem luksusowym. Tymczasem jego początki były trudne i raczej było to jedzenie ubogich. W USA był podawany nawet w zakładach karnych - opowiada kucharz Grzegorz Łapanowski.
Jak przyrządzić mięso? Surowego homara trzeba wrzucić do wrzątku i gotować około 5 - 10 min. Następnie można go podawać na zimno, ale nie tylko. Konkretne przepisy znaleźć można w nagraniu audycji, w której tłumaczyliśmy też, jakie części homara należy jeść i w jaki sposób.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Data emisji: 26.04.2017
Godzina emisji: 11.14
ei