Czy umiemy racjonalnie wykorzystywać żywność?
Marnowanie żywności jest sprzeczne z polską tradycją i kulturą. Mimo to co roku marnujemy ok. 9 milionów ton żywności.
Zdjęcie ilustracyjne
Foto: Glow Images/East News
Stawia to nasz kraj na niechlubnym 5. miejscu w całej UE. Kupujemy za dużo, zwłaszcza gdy przychodzą święta. Panuje wówczas dewiza: zastaw się, a postaw się. A ponieważ na stole stawiamy zazwyczaj dużo za dużo, to później dużo wyrzucamy. A przecież nieodległa to historia, gdy po większość produktów musieliśmy stać w gigantycznych kolejkach, a ich ilość określały nam kartki.
Anna Ogniewska z Greenpeace Polska przypomina, że premier Beata Szydło w ubiegłym roku przed Wielkanocą zapowiedziała ustawę, która będzie przeciwdziałać marnowaniu żywności. – Do tej pory jej nie ma, choć w Senacie pojawił się projekt ustawy, który nakładałby na duże sklepy i sieci handlowe obowiązek zawierania umów z organizacjami pożytku publicznego w celu przekazywania żywności i raportowania, ile jej przekazano - podkreśla rozmówczyni Ernesta Zozunia. Anna Ogniewska przypomina, że w naszym kraju 2,5 mln ludzi żyje w skrajnej biedzie i zaznacza, że marnując żywność negatywnie oddziałujemy również na środowisko. - Aby wyprodukować te 9 mln ton żywności, trzeba zużyć 1,72 mld metrów sześciennych wody - wylicza.
- Pokazanie, że polska legislacja myśli o problemie marnowania żywności, jest bardzo cenne. To dobry sygnał dla wszystkich podmiotów, które zajmują się żywnością - ocenia dr Maria Kowalewska z Federacji Polskich Banków Żywności i dodaje, że podobne regulacje obowiązują już we Francji i we Włoszech. - W Polsce można obecnie przekazywać żywność, korzystać z odliczeń czy zwolnień podatkowych. Jednak mimo zachęt, nie jest to tak bardzo skuteczne - dodaje gość Trójki.
Jakie sposoby na unikanie marnowania żywności mają nasi słuchacze? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania audycji.
***
Tytuł audycji: Za, a nawet przeciw
Prowadzi: Ernest Zozuń
Goście: Anna Ogniewska (Greenpeace Polska), dr Maria Kowalewska (Federacja Polskich Banków Żywności), prof. Krzysztof Krygier (SGGW), Maria Skołożyńska (Akcja "Podziel się posiłkiem z bezdomnym"), Andrzej Faliński (ekspert rynku detalicznego), ks. Janusz Steć (Caritas Archidiecezji Gdańskiej)
Data emisji: 18.04.2017
Godzina emisji: 12.07
mk/ei
Oto wyniki sondy przeprowadzonej w czasie audycji: