Tradycja i symbolika świątecznego stołu
- W świątecznym gotowaniu najważniejsza dla mnie jest wspólnota - mówi Katia Roman-Trzaska ze szkoły gotowania dla dzieci Little Chef.
Wielkanoc
Foto: Evgeny Atamanenko/Shutterstock.com
Jak zaznacza, gotowanie może być nudną rutyną, ale może też być inaczej, jeśli np. postanowimy część zadań przekazać dzieciom, namówić je do wspólnego przygotowania posiłku. Ale to nie wszystko. - Potem powinniśmy usiąść razem przy stole i znaleźć nici porozumienia, wspólne tematy - dodaje gość Trójki i podkreśla, że ważne jest to, aby uczyć dzieci rozmawiania przy stole w spokojny sposób.
Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania audycji, w której rozmawialiśmy m.in. o tradycji i symbolice wielkanocnego stołu. Przyjrzeliśmy się również świątecznym zwyczajom kulinarnym w innych europejskich krajach.
W Zagadkowym Studiu pojawiła się też podróżniczka, autorka książek Anna Olej-Kobus, która opowiedziała dzieciom m.in. o Semana Santa, czyli procesjach Wielkiego Tygodnia w Hiszpanii.
***
Tytuł audycji: Zagadkowa Wielkanoc
Prowadzi: Katarzyna Stoparczyk
Goście: Katia Roman-Trzaska (szkoła gotowania dla dzieci Little Chef), Anna Olej-Kobus (podróżniczka)
Data emisji: 16.04.2017
Godzina emisji: 8.07
mk