Cukierki z tataraku i inne staropolskie słodycze

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Cukierki z tataraku i inne staropolskie słodycze
Kłącze i korzenie tataraku zwyczajnegoFoto: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz/lic. CC BY-SA 3.0

Z tataraku dawniej robiono cukierki, które także dziś cieszą się coraz większą popularnością.

Posłuchaj

Przepis na cukierki z tataraku (A nuż, widelec/ Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

- Każda roślina gromadzi w korzeniu zapasy na zimę, a największą moc tatarak ma od jesieni do wiosny. Są to wspaniałe staropolskie cukierki o przepięknym zapachu i smaku - opowiada Józef Siadak.

Drobno posiekane kłącze tataraku najpierw pięciokrotnie wygotowujemy po ok. pół godziny z każdorazową zmianą wody. Na ostatnim etapie staropolskie ziele gotujemy w wodzie z cukrem.

O cukierkach z tataraku pisał m.in. Ignacy Krasicki w "Żonie modnej". O tym, jakie były inne staropolskie słodycze, mówimy w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Gość:
Józef Siadak (twórca cukierków z tataraku)
Data emisji:
6.04.2017
Godzina emisji:
11.11

sm/fbi

Polecane