Cukierki z tataraku i inne staropolskie słodycze
2017-04-06, 17:04 | aktualizacja 2017-04-06, 20:04
Z tataraku dawniej robiono cukierki, które także dziś cieszą się coraz większą popularnością.
Posłuchaj
- Każda roślina gromadzi w korzeniu zapasy na zimę, a największą moc tatarak ma od jesieni do wiosny. Są to wspaniałe staropolskie cukierki o przepięknym zapachu i smaku - opowiada Józef Siadak.
Drobno posiekane kłącze tataraku najpierw pięciokrotnie wygotowujemy po ok. pół godziny z każdorazową zmianą wody. Na ostatnim etapie staropolskie ziele gotujemy w wodzie z cukrem.
O cukierkach z tataraku pisał m.in. Ignacy Krasicki w "Żonie modnej". O tym, jakie były inne staropolskie słodycze, mówimy w nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Józef Siadak (twórca cukierków z tataraku)
Data emisji: 6.04.2017
Godzina emisji: 11.11
sm/fbi