Szybki i łatwy przepis na wegański przysmak

Tym razem mamy lekką i wegańską propozycję ciasta, które można jeść bez wyrzutów sumienia.

Szybki i łatwy przepis na wegański przysmak

Zamiast agaru do ciasta możemy dodać jajka. Jednej łyżce agaru odpowiada jedno jajko

Foto: yummysmellsca via foter.com/CC BY-NC-ND

Magdalena Cielenga-Wiaterek podaje prosty przepis na ciasto wegańskie (A nuż, widelec/ Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Bazą przepisu jest kasza jaglana, której nie trzeba gotować. - Dajemy szklankę sparzonej kaszy, by straciła swoją charakterystyczną goryczkę, szklankę sparzonego i zmielonego maku, dwie łyżki agaru zamiast jajek, jedno duże jabłko, szklankę naszych ulubionych posiekanych bakalii, skórkę i sok z jednej pomarańczy, półtorej szklanki mleka roślinnego i tyle samo soku jabłkowego, łyżeczkę przyprawy korzennej i łyżeczkę cynamonu - zdradza przepis specjalistka od kuchni wegańskiej, Magdalena Cielenga-Wiaterek.

Tak przygotowane ciasto pieczemy w 180 stopniach w tortownicy przez około godzinę. Dobrze smakuje z polewą z karmelu daktylowego. O tym, jak przygotować ostatni element wegańskiego przysmaku, mówimy w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Gość:
Magdalena Cielenga-Wiaterek (wegetarianka, autorka książek kucharskich)
Data emisji:
30.03.2017
Godzina emisji:
11.13

sm/mk