Kuchnia wietnamska. Kombinacje, które tworzą harmonię

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Kuchnia wietnamska. Kombinacje, które tworzą harmonię
Tomasz Gorazdowski rozpływa się nad smakiem wietnamskich potrawFoto: Tomasz Gorazdowski

- Wietnamska kuchnia jest znana i świetna. By jej spróbować i o niej posłuchać, trzeba przyjechać do Hoi An w środkowym Wietnamie - przekonuje Tomasz Gorazdowski.

Posłuchaj

Kuchnia wietnamska. Kombinacje, które tworzą harmonię (Zapraszamy do Trójki - popołudnie)
+
Dodaj do playlisty
+

Można tam spotkać Ms. Vy - znaną restauratorkę, właścicielkę szkoły gotowania, autorkę książki "Taste Vietnam. The Morning Glory Cookbook". - W kuchni wietnamskiej najważniejsza jest świeżość i balans. Balans między yin i yang. Wszystkie kombinacje pomiędzy kruchością, miękkością, czymś delikatnym, ciągnącym się, rozpływającym w ustach oraz smakami: słodkim, kwaśnym, ostrym, gorzkim i słonym. Kombinacje, które tworzą harmonię - podkreśla rozmówczyni Tomasza Gorazdowskiego.

Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania audycji, w której Ms. Vy tłumaczy również, na czym polega wyjątkowość kuchni z regionu Hoi An.

***

Tomasz Gorazdowski jest w trakcie swojej 3-miesięcznej podróży po Azji. Po wyruszeniu z Timoru Wschodniego różnymi środkami transportu przemieszcza się przez m.in. Malezję, Laos, Kambodżę i Birmę, by dotrzeć do Bhutanu. Relacji naszego dziennikarza można słuchać na antenie Trójki od poniedziałku do czwartku o godz. 17.10. Zapraszamy też na stronę kierunekazja.polskieradio.pl.

***

Tytuł audycji: Zapraszamy do Trójki - popołudnie
Prowadzi: Robert Kantereit
Autor materiału reporterskiego: Tomasz Gorazdowski
Data emisji: 22.03.2017 
Godzina emisji: 17.15

mk/mp

Polecane