Trójka|Zapraszamy do Trójki - popołudnie
Kuchnia wietnamska. Kombinacje, które tworzą harmonię
2017-03-22, 19:03 | aktualizacja 2017-03-22, 19:03
- Wietnamska kuchnia jest znana i świetna. By jej spróbować i o niej posłuchać, trzeba przyjechać do Hoi An w środkowym Wietnamie - przekonuje Tomasz Gorazdowski.
Posłuchaj
Można tam spotkać Ms. Vy - znaną restauratorkę, właścicielkę szkoły gotowania, autorkę książki "Taste Vietnam. The Morning Glory Cookbook". - W kuchni wietnamskiej najważniejsza jest świeżość i balans. Balans między yin i yang. Wszystkie kombinacje pomiędzy kruchością, miękkością, czymś delikatnym, ciągnącym się, rozpływającym w ustach oraz smakami: słodkim, kwaśnym, ostrym, gorzkim i słonym. Kombinacje, które tworzą harmonię - podkreśla rozmówczyni Tomasza Gorazdowskiego.
Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania audycji, w której Ms. Vy tłumaczy również, na czym polega wyjątkowość kuchni z regionu Hoi An.
***
Tomasz Gorazdowski jest w trakcie swojej 3-miesięcznej podróży po Azji. Po wyruszeniu z Timoru Wschodniego różnymi środkami transportu przemieszcza się przez m.in. Malezję, Laos, Kambodżę i Birmę, by dotrzeć do Bhutanu. Relacji naszego dziennikarza można słuchać na antenie Trójki od poniedziałku do czwartku o godz. 17.10. Zapraszamy też na stronę kierunekazja.polskieradio.pl.
***
Tytuł audycji: Zapraszamy do Trójki - popołudnie
Prowadzi: Robert Kantereit
Autor materiału reporterskiego: Tomasz Gorazdowski
Data emisji: 22.03.2017
Godzina emisji: 17.15
mk/mp