Trójka|Zapraszamy do Trójki - popołudnie
Polskie pierogi prosto z… Kambodży
2017-03-14, 17:03 | aktualizacja 2017-03-14, 18:03
W stolicy tego państwa można kupić pierogi z serem, grzybami, a nawet jagodami. I nie są to wcale modyfikacje pierożków azjatyckich, ale typowe, polskie dania.
Posłuchaj
Pierogi przygotowuje w swojej knajpce Ewa Jankowska - Polka od lat mieszkająca we Phnom Penh. - Nasi klienci to w dużej części ekspaci. Khmerów trudno jest tutaj przyciągnąć, bo oni wolą jeść ryż i muszą się jeszcze troszeczkę przełamać - opowiadała Ewa Jankowska.
Polka przekonywała, że w Kambodży stosunkowo łatwo się osiedlić, a kraj serdecznie wita obcokrajowców. Do tego cały rok jest tam ciepło. W audycji mówiliśmy m.in. o tym, gdzie we Phnom Penh nie warto iść, chociaż punkty te polecają przewodniki, a także jakie - nieznane - miejsca trzeba koniecznie odwiedzić.
***
Tomasz Gorazdowski jest w trakcie swojej 3-miesięcznej podróży po Azji. Po wyruszeniu z Timoru Wschodniego różnymi środkami transportu przemieszcza się przez m.in. Malezję, Laos, Kambodżę i Birmę, by dotrzeć do Bhutanu. Relacji naszego dziennikarza można słuchać na antenie Trójki od poniedziałku do czwartku o godz. 17.10. Zapraszamy też na stronę kierunekazja.polskieradio.pl.
***
Tytuł audycji: Zapraszamy do Trójki - ranek
Prowadzi: Robert Kantereit
Autor materiału reporterskiego: Tomasz Gorazdowski
Data emisji: 14.03.2017
Godzina emisji: 17.15
ei/jp