Topinambur - warzywo dobre do wszystkiego
Nadaje się do wszystkiego: potraw pieczonych, sałatek, zup, deserów i dodatków do dań głównych. Kto jeszcze nie słyszał o topinamburze, powinien się nim poznać i go polubić.
Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty można stosować w przypadku zaburzeń trawiennych i sercowo-naczyniowych. Jest także sprawdzonym sposobem na odchudzanie
Foto: steffenz via Foter.com / CC BY
Przednówkowa kuchnia stawia wiele wyzwań. Co można ugotować, by dobrze smakowało? Pomidory o tej porze roku nie smakują najlepiej, a na nowalijki trzeba jeszcze chwilę poczekać. Czemu zatem nie spróbować warzywa o egzotycznie brzmiącej nazwie - topinambur?
- Lubię go za smak i możliwości wykorzystania. Gdybyśmy włożyli do ust łyżkę ze zmiksowanym topinamburem i zamknęli oczy, to poczujemy się, jakbyśmy jedli słonecznik, który osobiście uwielbiam - przekonuje szef kuchni Tomasz Purol.
Na początek warto spróbować puree z topinamburu, a jego przepis podajemy w nagraniu audycji. Mówimy też o znakomitym pomyśle na kremowe i aksamitne risotto z tym warzywem.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Tomasz Purol (szef kuchni, zdobywca licznych nagród kulinarnych)
Data emisji: 9.03.2017
Godzina emisji: 11.17
sm/fbi