Najlepsze ciasto na faworki
2017-02-23, 16:02 | aktualizacja 2017-02-24, 12:02
W Tłusty Czwartek nie mogło zabraknąć u nas tego przepisu. Jego prostota wpływa na głębię smaku, a o jakości zaświadcza autorka recepty - Marta Gessler.
Posłuchaj
Na każde 50 gramów mąki dajemy jedno żółtko, więc na pół kilograma mąki dajemy dziesięć. Do tego dodajemy solidną łyżkę kwaśnej śmietany i tyle samo spirytusu. Alkohol sprawia, że faworki nie wchłaniają zbyt dużo tłuszczu i są lżejsze. Całość wyrabiamy na ciasto. Czy podsypywać je mąką? Czy faworki można smażyć na np. oleju kokosowym? Na te i inne pytania odpowiada w Marta Gessler.
Faworki najlepiej smakują, gdy są jeszcze delikatnie ciepłe. Podobnie ma się rzecz z pączkami. W audycji podajemy też uniwersalne porady w kwestii przygotowania pączków.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Marta Gessler (restauratorka, autorka książek kulinarnych, felietonów, właścicielka kwiaciarni, projektantka ogrodów)
Data emisji: 23.02.2017
Godzina emisji: 11.14
sm/fbi