Najlepsze ciasto na faworki

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Najlepsze ciasto na faworki
Zdjęcie ilustracyjneFoto: buari via Foter.com / CC BY-SA

W Tłusty Czwartek nie mogło zabraknąć u nas tego przepisu. Jego prostota wpływa na głębię smaku, a o jakości zaświadcza autorka recepty - Marta Gessler.

Posłuchaj

Katarzyna Pruchnicka wraz z Martą Gessler mówią o przepisach na faworki i pączki (A nuż, widelec/ Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Na każde 50 gramów mąki dajemy jedno żółtko, więc na pół kilograma mąki dajemy dziesięć. Do tego dodajemy solidną łyżkę kwaśnej śmietany i tyle samo spirytusu. Alkohol sprawia, że faworki nie wchłaniają zbyt dużo tłuszczu i są lżejsze. Całość wyrabiamy na ciasto. Czy podsypywać je mąką? Czy faworki można smażyć na np. oleju kokosowym? Na te i inne pytania odpowiada w Marta Gessler.

Faworki najlepiej smakują, gdy są jeszcze delikatnie ciepłe. Podobnie ma się rzecz z pączkami. W audycji podajemy też uniwersalne porady w kwestii przygotowania pączków.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Gość:
Marta Gessler (restauratorka, autorka książek kulinarnych, felietonów, właścicielka kwiaciarni, projektantka ogrodów)
Data emisji:
23.02.2017
Godzina emisji:
11.14

sm/fbi

Polecane