Trójka|Zapraszamy do Trójki - ranek
Smakowita tradycyjna kuchnia z wyspy Bali
2017-02-09, 12:02 | aktualizacja 2017-02-10, 14:02
- Oryginalna kuchnia balijska jest zdecydowanie ostra. Jeśli miałbym polecić jedno tradycyjne danie, to byłby to grillowany mielony kurczak na patyku - mówi Tomaszowi Gorazdowskiemu kucharz z wyspy Bali.
Posłuchaj
Jak przekonuje dziennikarz, na Bali można spróbować bardzo smacznych dań. Podstawowymi składnikami tutejszej kuchni są szalotka albo cebula, chilli i czosnek. Do ważnych składników należy też imbir.
Balijski kucharz wyjaśnia Tomaszowi Gorazdowskiemu, jak się przygotowuje tradycyjny balijski sos, który można wykorzystać w wielu potrawach.
Zachęcamy do wysłuchania relacji naszego dziennikarza. Usłyszymy w niej także o balijskich szkołach gotowania - popularnej atrakcji turystycznej na wyspie.
***
Tomasz Gorazdowski rozpoczął 3-miesięczną podróż po Azji. Po wyruszeniu z Timoru Wschodniego planuje różnymi środkami transportu przemieszczać się przez m.in. Malezję, Singapur, Laos, Kambodżę i Birmę, by dotrzeć do Bhutanu. Relacji naszego dziennikarza można słuchać na antenie Trójki od poniedziałku do czwartku o godz. 8.40. Zapraszamy też na stronę kierunekazja.polskieradio.pl.
***
Tytuł audycji: Zapraszamy do Trójki - ranek
Prowadzi: Marcin Łukawski
Autor materiału reporterskiego: Tomasz Gorazdowski
Data emisji: 9.02.2017
Godzina emisji: 8.44
fbi/ei