Dlaczego miód się nie psuje?

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Dlaczego miód się nie psuje?
Zdjęcie ilustracyjne Foto: East News/Glow Images

- Pięć lat temu w Gruzji znaleziono dzban miodu, którego wiek oceniono na pięć tysięcy lat. Miód był nadal zdatny do spożycia – mówi dr Tomasz Rożek.

Posłuchaj

Dlaczego miód się nie psuje? (Pytania z kosmosu/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Nie wszystkie miody są jednak w stanie przetrwać próbę czasu. - Nie psują się tylko te miody, które są czyste - mówi dr Tomasz Rożek i tłumaczy, jakie znaczenie ma tu nadtlenek wodoru. W audycji zdradza również, ile miodu w trakcie całego życia jest w stanie wyprodukować jedna pszczoła.

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 8.02.2017
Godzina emisji: 7.15

mk/fbi

Polecane