Dlaczego miód się nie psuje? (Pytania z kosmosu/Trójka)
Dlaczego miód się nie psuje?
- Pięć lat temu w Gruzji znaleziono dzban miodu, którego wiek oceniono na pięć tysięcy lat. Miód był nadal zdatny do spożycia – mówi dr Tomasz Rożek.
Zdjęcie ilustracyjne
Foto: East News/Glow Images
Dodaj do playlisty
Nie wszystkie miody są jednak w stanie przetrwać próbę czasu. - Nie psują się tylko te miody, które są czyste - mówi dr Tomasz Rożek i tłumaczy, jakie znaczenie ma tu nadtlenek wodoru. W audycji zdradza również, ile miodu w trakcie całego życia jest w stanie wyprodukować jedna pszczoła.
***
Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 8.02.2017
Godzina emisji: 7.15
mk/fbi