Pyry, kartacze, kluski. Ziemniak na wiele sposobów
Ziemniak ziemniakowi nierówny. Jedne są lepsze na kluski, a inne na sałatki. - Warto zainteresować się ziemniakami fioletowymi, bo mają dużo składników odżywczych - zachęca Agnieszka Kręglicka, znawczyni kulinariów.
Mają różne kolory i smaki. O tym, dlaczego warto odkryć ziemniaka na nowo, opowiadamy w audycji Katarzyny Pruchnickiej
Foto: UnitedSoybeanBoard via Foter.com / CC BY
Choć ziemniak wydaje się dość prostym i powszechnym warzywem, to jednak każdy ma swój sposób na przygotowanie dań z nim w roli głównej, a nawet na ich gotowanie. Agnieszka Kręglicka poleca wrzucać ziemniaki w skórce do gotującej się i osolonej wody. Warto przy okazji zadbać, by wody nie było za dużo i by dobrać właściwy, szlachetniejszy gatunek warzywa.
- Odmian ziemniaków są setki, więc jest to cudowne pole do eksploracji. Ze względu na zawartość skrobi jedne są lepsze go gotowania i ubijania na puree lub kluski, a inne na sałatki. Te, które mają mniej skrobi, są zwarte, lepiej się gotują i kroją, będą lepsze na sałatkę, na przykład z oliwą i musztardą - poleca restauratorka.
Żółte, białe, fioletowe - w programie wyjaśniamy, jak dobierać ziemniaki na określone potrawy i na co należy zwracać uwagę przy ich zakupie.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Agnieszka Kręglicka (restauratorka, krytyk kulinarny)
Data emisji: 19.01.2017
Godzina emisji: 11.12
sm/fbi