Można zapobiec marnowaniu jedzenia?
W Polsce co roku marnuje się około 9 milionów ton jedzenia. Nasz kraj zajmuje niechlubne piąte miejsce pod tym względem w europejskim rankingu.
zdjęcie ilustracyjne
Foto: pixabay.com/ElasticComputeFarm
Dlaczego tak się dzieje? - W gospodarce dobrobytu, a w takiej funkcjonujemy, istnieje gigantyczna produkcja relatywnie taniej żywności. Istnieje naturalna skłonność do "lekkomyślnego" jej kupowania - tłumaczy ekspert rynku detalicznego dr Andrzej Faliński.
Jak zatem można walczyć z problemem? - W ubiegłym roku banki żywności uzyskały od sieci handlowych czy producentów 146 tys. ton produktów spożywczych. Potem to jedzenie zostało przekazane na rzecz ok. 2 mln osób - mówi prezes Federacji Polskich Banków Żywności Marek Borowski.
Zapraszamy do wysłuchania nagrania audycji.
***
Tytuł audycji: Za, a nawet przeciw
Prowadzi: Kuba Strzyczkowski
Goście: Marcin Pietrowski (Projekt "Feed Them Up"), ks. Janusz Steć (Caritas Archidiecezja Gdańska), Maria Skołorzyńska (Projekt "Podziel się posiłkiem z bezdomnymi"), Beata Mirska-Piworowicz (Stowarzysznie "Damy radę"), Marek Borowski (prezes Federacji Polskich Banków Żywności), dr Andrzej Faliński (ekspert rynku detalicznego)
Data emisji: 27.12.2016
Godzina emisji: 12.07
mp/ei
Oto wyniki sondy, przeprowadzonej w czasie audycji:
prsa:repo