Co smacznego możemy znaleźć na łące?
- Rośliny przestały wyglądać tak samo, smakować jak dawniej i być tym samym. Dziś łąka jawi się jako wielkie pole do odkrywania i dlatego każdą wolną chwilę spędzamy w chaszczach - opowiadała etnograf, Małgorzata Ruszkowska.
- Mamy najlepszą pracę na świecie. Codziennie odkrywamy coś ciekawego - mówią zgodnie Małgorzata Ruszkowska i Kaja Nowakowska
Foto: snake.eyes via Foter.com / CC BY-NC-ND
Jak uczynić życie dziełem sztuki? Sposobów na to jest wiele, a goście Grażyny Dobroń robią to rozwijając własne zainteresowania, jakimi są poszukiwania roślin jadalnych na terenach łąkowych i szuwarowo-bagiennych. - Robimy octy, kiszonki, lemoniady probiotyczne, wykorzystujemy nie tylko dziką fermentację, ale też kultury bakteryjne, które zostały stworzone kilkaset lat temu - mówiła Małgorzata Ruszkowska.
Rozmawialiśmy o różnych typach roślin jadalnych, ich właściwościach i sposobach na wykorzystanie w naszej kuchni bądź jako lekarstwa i kosmetyki.
***
Tytuł audycji: Instrukcja obsługi człowieka
Prowadzi: Grażyna Dobroń
Goście: Małgorzata Ruszkowska (etnograf), Kaja Nowakowska (biolog)
Data emisji: 21.11.2016
Godzina emisji: 11.15
sm/fbi